30 Ekim 2014 Perşembe

Pilates, Sağlıklı ve Zinde Kalmak İçin İyi Bir Seçim


Pilates yöntemine ismini veren Joseph Pilates, 1880'de Düsseldorf'ta dünyaya geldi. Astım ve Romatizmayla boğuşan ve çelimsiz bir çocuk olan Pilates, genç yaşta kayak ve jimnastikle ilgilenerek bedenini geliştirdi. 1912'de İngiltere'de sirk cambazı, boksör ve dedektiflere kendini koruma dersleri veren Pilates, Birinci Dünya Savaşı döneminde düşman ilan edilerek Lancaster bölgesinde kampa alındı.

Kampta hastalarla ilgilenen ve burada kendi yöntemini geliştiren Pilates, burada askerlere yöntemini öğretti. İngiltere'de 1918'de pekçok kişinin ölümüne neden olan grip salgınından Pilates'in kampındakiler etkilenmeyince uyguladığı yöntem ön plana çıktı. Savaştan sonra Almanya'da metodunu geliştirmeye devam eden ve kent polislerine öğreten Pilates, 1926'da ABD'ye göç etti ve stüdyosunu açtı. Graham, Balanchine gibi ünlü dansçıların da öğrencileri arasında bulunduğu Pilates'in tekniği giderek yaygınlaştı.

21. yüzyılda hala gözde olan pilates, Madonna, Hugh Grant, Britney Spears, Julia Roberts gibi ünlüler tarafından benimsendi. Güçlü bir vücut yaratmayı hedefleyen Pilates, 30-40 temel hareketle bütün vücut için kondisyon sağlıyor.
Joseph Pilates’in “kontroloji” adını verdiği metodu, zihin ve beden tümlüğü öngören denge nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir. Eklem ve kemikleri hayat boyu güvenliğini sağlamak için kas güçlendiren, esneten ve bilhassa içsel karın kkatiyenrının kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistemdir.

Joseph Pilates, egzersizini şu şekilde tanımlamıştır:
“Sadece üç derste farkı hissedecek, on derste farkı görecek ve 20 derste tamamıyla farklı bir vücuda sahip olacaksınız. 30 seans sonunda tamamıyla güncellenmiş bir vücuda, bilhassa de sağlıklı, sıkı karın ve sırt kaslarına sahip olacaksınız.”

Pilates egzersizinin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktır. Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kkatiyenrla bel kemiğine en yakın kkatiyenrdan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kkatiyenr zayıflama, güçlü kkatiyenr güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, süreğen bel ağrısı ve sakatlıklara neden olabilir. Pilateste kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmaları zorlaşır. Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.

Her 10 kişiden 8′i, yaşamının bir döneminde, iskelet ve kas sistemi probleminun etkisi altında kalıyor. Omurganın düzgün kullanılmadığı, vücut dengesinin sorunlu olduğu oturuş biçimleri, duruş sorunlulukları, yanlış oturuş pozisyonlarında uzun süre kalınması ve yenidenlanan hareketler; kaslarda gerilme, yorgunluk ve gerilim giderek ağrılı kas spazmlarına yol açıyor. Sonucunda kişilerde sırt ve boyun ağrıları şikayetleri ortaya çıkıyor.

Altı Pilates Prensibi
Konsantrasyon: Pilates yaparken hareketlere yogunlaşmak vücudun ahenk içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp ve hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gereklidir.
Kontrol: Pilates metodunda konrol için vücudun iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği biçimde uygulanması olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.
Merkezleme: Pilates metodun'da doğru hareket göbek, bel, ve kalça çevresidir. iç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme esnemeyi ve uzamayı sağlar.
Akıcı Hareket: Hareket acele edilmeden her noktadan tek, tek geçerek ancak bunun yanı sıra hiç duraksamayarak yapılmalıdır.
Kesinlik: Hareket belirsizce değil tam yapılmalıdır. Hareketler birbiri ile koordineli olması gereklidir.
Nefes: Nefes alıp verme panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp tüm nefesi tamayıyla dışarı üflemek yoluyla olması gereklidir. Böylece yapılan nefes verme hareketinde kanımızı tamamıyla temizlemiş oluruz.

Pilates, Doğu ve Batı felsefelerini barındıran yoga, dans, dayanıklılık-kuvvet antrenmanlarından ve jimnastikten parçalar taşıyan bir metottur. Joseph Pilates tarafından 1920 yılında zihni ve vücudu ilişkilendirmek, çalıştırmak amacıyla tasarlanmıştır.

500’e yakın kontrollü hareketler içeren egzersiz tekniği dayanıklılık, esneklik ve kas gelişimi ile bedenin hareket kabiliyeti ve vücut duruşu (posture) geliştirilmektedir.
Pilates’in diğer egzersizlerden farkı tekniği ve uygulama şeklidir. Pilates, zihni vücut hareketlerine, karın-sırt bölgesini geliştirmeye, vücut koordinasyonu kazanmaya odaklamaktadır.
Pilates’te bütün vücut çalıştırılmaktadır. Karın-sırt (core) bölgesini çalıştıran, omurganın dayanıklılığını arttırmaya ve eklemlerin hareket kabiliyetini geliştirmeye yönelik hareket zincirlerinden oluşur.

Özetlemek gerek görülürse Pilates core bölgesini geliştiren, kkatiyenrın dayanıklılığını arttıran, vücut duruşunu düzelten kusursuz egzersizi içerir.

Kimler Yapabilir?
Pilates egzersizi her yaştan insanın rahatça uygulayabileceği bir egzersiz sistemdir. Burada öenmli olan devamlılıktır, o sebeple bir Pilates Salonunda, profesyone bir hoca eşliğinde ve bir grup aktivitesi olarak yapılması,hem katılımcının motivasyonunu yüksek tutacağı için, hemde farkında olmadan yanlış bir hareket yapmasının önüne geçecektir. çok Ayrıca Pilates egzersizi engelli bireyler adapte edilebilir böylelikle fiziksel ve zihinsel rahatlama, ahenk ve vücut farkındalığı sağlanabilir. Dansçılar ve sanatçılar tarafından bilhassa tercih edilmektedir zira kas gelişimini sağlarken kkatiyenrı kalınlaştırmadan sıkı bir görüntü sağlamaktadır.
Ayrıca Pilates duruş sorunluluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada ve denge gelişiminde, sakatlık rehabilitasyonunda etkili olarak kullanabilmek mümkündür.
Hamile kadınlarda konsantrasyon ve nefes çalışmalarından uygulamalı olarak faydalanabilirler.

Özetle Faydaları
Sıkı ve kuvvetli karın sağlar.
Kuvvetli ve esnek bir vücut oluşturur.
Vücut duruşunu destekler.
Kas denetimini sağlar.
Dolaşım sistemini etkileyerek rahatlamayı sağlar.
Fiziksel makulluk düzeyini arttırır.
Sakatlanma riskini azaltır.
Konsantrasyon gücünü arttırır.
Atletik performansı arttırır.
Kendine güveni geliştirir.

Devamlılık şart
Pilatesin en önemli özelliği, bütün vücudu esneterek omuriliklerin arasını açması. Böylelikle vücutta zaman içinde meydana gelen yığılmaları yok ediyor ve boyu uzatıyor.
Haftada en az iki kez Pilates yapan bir kişinin boyu, 3 haftada 2 santimetre uzuyor. Omurganız ne kadar açılabiliyorsa o kadar uzayabiliyorsunuz. Form tutmak  ve yeniden yığılmayı önlemek için bu sporda devamlılık şart.

Ünlülerin sporu
Hiçbir tehlikesi olmayan Pilates’i, vücut gelişimini tamamlamış 16 yaşından büyük tüm yaş grubu insanlanrın yapabileceğini bilinmektedir. Bu sporu yapanlar arasında Madonna, Jeniffer Lopez gibi ünlüler de bulunuyor.

Nereden nereye?
Bu spora adını veren ve 1900’lerin başında doğan Alman Josep Pilates’in, çocukluğunda geçirmediği hastalık kalmamış. Bu nedenle bedenini güçlendirecek, direncini arttıracak her sporu yapmış. Pilates, savaş sırasında hapse girmiş. Aynı dönemde insanların hayatına malolan ‘influenza’ salgını çıkınca, zayıf kalan arkadaşlarına yardım için kendince bir spor tekniği geliştirmiş. Savaştan sonra ABD’ye yerleşen Pilates, bu tekniği yeni dünyaya tanıtmış. İlk etapta bu sporla ilgilenenler ve genelde balerin ve mankenler olmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder